[Concept van een MOO]


[Wat is een MOO?]
* Index
* Concept
* Links
[Uitleg Utopia]
* Het Verhaal
* Reglement
* Server
[Hoe kom ik Utopia in?]
* Telnet
* Clients
* Webinterface
[Algemeen]
* Wie-lijst
* Spelerlijst
* Boeken
[Sociaal]
* Meetings
* Wie is Wie
* Magiers
* Mailinglists
[Utopia Helpdesk]
* Simpel Kabouter
* Simpel Bewoner
* Hoger Bewoner
* Officiële Manual
 
MOO staat voor MUD Object Oriented, en MUD weer voor Multi User Dungeon. Een MOO is dus een soort Virtuele wereld waar meerdere mensen inloggen, interacten met de wereld zelf en de andere mensen die er zijn. De MOO heeft een Object Georienteerde taal, wat voor mensen die al een beetje gewend zijn aan de wereld makkelijk maakt om wat te programmeren.

De MOO is op zijn manier een geavanceerde VR wereld gebaseerd op tekst en eventueel kleur. In een MOO gebeurt alles met een zogenaamde commandoregel. Hierachter worden commando's gegeven met argumenten. De commando's worden verbs genoemd. Dit zijn zeg maar kleine programmaatjes, die een hoop acties uitvoeren. Als je wat verder bent in een MOO, kun je deze ook zelf maken.

Op deze manier creëer je eigenlijk de ideale combinatie tussen chatten en programmeren; er is veel meer mogelijk dan op bv. IRC. Het programmeren is natuurlijk niet nodig, veel Utopia-bewoners hebben er nog nooit ook maar aan gedacht iets te programmeren.

Er zijn meestal vier klasses in een MOO [Utopia's naam ervoor]:

  1. De Wizard [Magier], een van de beheerders van de MOO, hij/zij heeft in principe alle macht in een MOO en het recht om iemand eruit te zetten of binnen te laten. De Wizard weet ook ontzettend veel, en is graag bereid te helpen.
  2. De Programmeur/Bouwer [Bewoner]. Deze speler kan objecten maken en verbs programmeren. Dit is het overgrote deel van een MOO.
  3. De Newbie [Kabouter]. Deze kan rondkijken in de MOO en een beetje leren hoe het allemaal werkt/gaat, wat niet/wel kan. Op een gegeven moment bereikt de Newbie de Programmeur-status.
  4. De Gast [Gast]. De Gast kan kijken of de MOO hem bevalt of wat een MOO eigenlijk is; hij/zij kan praten maar verder niet veel meer...

  5. Utopia heeft nog een extra, hogere Bewoner klasse: de Tovenaarsleerling.
    De Tovenaarsleerling weet meer van Programmeren dan de standaard Bewoner, en heeft een soort opleiding/project gehad om zichzelf te bewijzen. De Tovenaarsleerling houdt zich bezig met wat hogere projecten in een MOO en staat open om iedereen te helpen.
^


[Wat is een MOO?|Uitleg Utopia|Algemeen|Sociaal|Hoe kom ik Utopia in?|Utopia Helpdesk]

[telnet://moo.utopiamoo.net:1111]

[E-mail] [Mud Vote]


Copyright ©1998-2023 Utopia. All rights reserved.
All graphics and coding on this site done by Mephistopheles (#5).
Stories, articles, etc. all made by the Utopia WWW-team.
This site is optimized for Netscape/Mozilla and Lynx.